آهنگ رشد قیمت “روی” تا کی ادامه می یابد؟

فعالیت شرکت تخصصی صادرات شمش سرب و روی در زنجان
اکتبر 28, 2017
همایش صادرکنندگان برتر استان زنجان
نوامبر 16, 2017

سال جاری را می توان سال فلزات اساسی نامید و فلز روی امسال در میان فلزات اساسی، تا کنون یک رکورد خیره کننده را به ثبت رسانده است. قیمت هر تن روی در طول سال جاری ۲۹٫۵ درصد رشد داشته بطوری که با قدرت برای اولین بار در ۱۰ سال اخیر از مرز ۳۰۰۰ دلار عبور کرد.

قیمت روی در پنج ماه اخیر وارد کانال صعودی پر شیبی شده و کماکان با قدرت در این کانال در حال پیشروی است. معاملات روی از ابتدای آبان ماه با ۳۱۳۵ دلار آغاز شد و در آخرین روز معاملاتی بازارهای جهانی پس از فراز و فرودهایی به ۳۲۰۷ دلار رسید. این در حالی است که در طول هفته موفق شد خود را به ۳۲۷۵ دلار نزدیک کند. در حالی برخی از معدن داران قیمت ها را تند ارزیابی می کنند که موجودی انبارها بطور چشمگیری در حال کاهش است. در طول دو هفته گذشته ۲۱ هزار تن از موجودی ثبت شده در انبارهای LME کاهش یافته است. میزان موجودی فیزیکی ثبت شده در بازار لندن روز بیست و پنجم مهرماه ۲۷۱۹۰۰ تن بوده که تا روز جمعه گذشته به ۲۵۰۹۰۰ تن کاهش یافته است.

ستاره فلزات اساسی در سال ۲۰۱۷

سال جاری را می توان سال فلزات اساسی نامید و فلز روی امسال در میان فلزات اساسی، تا کنون یک رکورد خیره کننده را به ثبت رسانده است. قیمت هر تن روی در طول سال جاری ۲۹٫۵ درصد رشد داشته بطوری که با قدرت برای اولین بار در ۱۰ سال اخیر از مرز ۳۰۰۰ دلار عبور کرد. با وجود جهش قیمت، بویژه در پنج ماه اخیر، مطالعات نشان می دهد که میزان تولید شرکت های معدنی روی در سال ۲۰۱۷ معادل ۱٫۸ درصد رشد خواهد داشت که به معنی رساندن میزان عرضه به ۱۳ میلیون تن است. بر همین اساس، طبق گزارش انجمن جهانی روی، رشد تولید در سال ۲۰۱۸ به ۶ درصد خواهد رسید و ۷۸۰ هزار تن دیگر به کل عرضه افزوده خواهد شد. به همین دلیل مدیران برخی شرکت های بزرگ نظیر گروه معدنی بالیدن (Boliden) که ششمین غول معدنی جهان به شمار می رود، عقیده دارند قیمت بلندمدت هنوز به حدی نرسیده که اشتیاق معدن داران را به افزایش سرمایه گذاری روی این فلز زیاد کند. اگرچه قیمت روی در مقطع کنونی بالای ۳۲۰۰ دلار است ولی قیمت برآورد شده بلند مدت در سطح ۲۳۰۰ دلار برای هر تن قرار دارد، در حالی که قیمت مناسب برای بسیاری از سرمایه گذاران بزرگ در محدوده ۲۸۰۰ دلار است و این مسئله موجب احتیاط شرکت های معدنی برای افزایش سرمایه گذاری در حوزه استخراج روی شده است. اما آنها انتظار دارند که در صورت تثبیت قیمت بالای ۳۰۰۰ دلار برای یک دوره میان مدت، قیمت بلند مدت نیز افزایش یابد. در حال حاضر پیش بینی بازار لندن از قیمت سه ماهه روی سطحی حدود ۲۸۶۹ دلار است لذا بسیار منطقی بنظر می رسد که با توجه به محدود بودن عرضه کنندگان این فلز، آنها ترجیح دهند با رشد اندکی در سرمایه گذاری های خود عرضه را برای مدت بیشتری از سال کنترل کنند.

عوامل محدود کننده ی عرضه روی

این مساله با توجه به رشد تقاضای روی می تواند در بازار کمبود ایجاد کند و این چیزی است که داده های منتشر شده در آخرین گزارش انجمن جهانی سرب و روی نیز آن را تایید می کند. بر اساس این گزارش ها، کمبود عرضه در ماه آگوست حدود ۲۸۷ هزار تن برآورد شده که ۲۹٫۹ درصد از زمان مشابه سال قبل بیشتر است و این نشان می دهد که بازار برای ادامه رشد قیمت پتانسیل لازم را دارد. در چنین وضعیتی اعمال سیاست های زیست محیطی در چین نیز مزید بر علت شده هاست. بر اساس برنامه اجرایی دولت چین در خصوص کنترل آلایندگی ها در فصل سرد سال بیش از ۱۰۰۰ معدن فلزات کمیاب شامل روی و سرب در گوشه و کنار این کشور متوقف می شوند و توقف آن ها می تواند کمبود عرضه را تشدید کند. در کنار همه اینها کاهش عیار خاک را بعنوان یک متغیر خارج از کنترل باید اضافه کرد. بعلاوه کمبود عرضه موجب شده است تا واحدهای ذوب کنسانتره که به صورت حق العمل کاری فعالیت می کنند، دستمزد خود را بدلیل تشدید رقابت کاهش دهند. طبق گزارش متال بولتن شاخص TC برای واحدهای ذوب روی از محدوده ۴۰ تا ۵۵ دلار در پایان سپتامبر به محدوده ۳۵ تا ۴۸ دلار در پایان اکتبر کاهش یافته است. این روند نزولی از یک سوی تاییدکننده گسترش کمبود عرضه در بازار است و از سوی دیگر علامت کاهش سود واحدهای ذوب است که در صورت ادامه این روند بخشی از واحدهای کوچک تر بدلیل عدم صرفه اقتصادی از دور خارج خواهند شد و این به معنای کاهش ظرفیت تبدیل کنسانتره به شمش و کاهش عرضه شمش در کنار کاهش کنسانتره است که به معنای افزایش تنگنای عرضه است.

در واکنش به محدود شدن بیشتر عرضه و رالی قیمت، نگاه ها متوجه بزرگترین تولیدکننده روی جهان است. شرکت گلینکور که قرار است ۵۰۰ هزار تن از ظرفیت سالانه خارج از تولید خود را به مدار استخراج بازگرداند. این امر می تواند تا حدودی از فشار بر عرضه بکاهد و قیمت ها را قدری متوازن کند. با وجود اینکه این برنامه از اواسط مرداد ماه سال جاری توسط مدیران این غول معدنی مطرح شده بود، باید توجه داشت که بازگرداندن این ظرفیت به بازار ممکن است بین ۶ ماه تا یک سال دیگر بطول بینجامد. ولی این به معنای آن نیست که در صورت ادامه رشد قیمت، گلینکور این مورد را به موقع اجرا نگذارد یا حتی برای بازگرداندن قسمت بیشتری از ظرفیت بلااستفاده خود برنامه ای نداشته باشد.

با در نظر گرفتن این جنبه ها ممکن است فشار بر تقاضا لااقل برای سه ماهه اول ۲۰۱۸ ادامه داشته باشد. در حال حاضر قریب به اتفاق عوامل تاثیرگذار داخلی در بازار روی، از رشد قیمت جانبداری می کنند و به نظر می رسد، بازار تا پایان سال جاری میلادی بتواند، شاهد نثبیت قیمت بالای ۳۰۰۰ دلار برای هر تن باشد.

 

علی مرتضوی، تحلیلگر شرکت بین المللی الپری

منبع: ماین نیوز