زرین معدن آسیا
زرین معدن آسیا
Asia Zarin Madan Co
Search

اثرات افزایش نرخ دلار بر اقتصاد کشور

مطالبی که در این قسمت میخوانید

با وجود تحلیل‌های مختلفی که در خصوص تاثیرات افزایش نرخ دلار بر معادن و صنایع معدنی وجود دارد و برخی از آن‌ها حکایت از بی‌تاثیری بالا رفتن قیمت دلار در بلند مدت بر این بخش دارد، رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی می‌گوید افزایش نرخ دلار برای این صنعت کاملا سودآور خواهد بود.

حسن حسین‌قلی با بیان این که انتفاع صنایع صادرات محور از افزایش قیمت دلار کاملا به حق است، گفت: متاسفانه رشد قیمت ها برای محصولات معدنی متناسب با تورم داخلی و شرایط جهانی نبوده و بسیاری از معادن و فعالان آن به دلیل نبود این تعادل در بازار فعالیت خود را تعطیل کردند.

وی ادامه داد: از پنج سال گذشته تا به حال قیمت دلار حدود ۳۸۰۰ تومان بوده در حالی که شاید بتوان گفت در همین زمان تورم متوسط اقتصاد ایران نیز ۱۰۰ درصد بوده است، یعنی پنج سال پیش محصولی را با هزینه ۱۰۰ تومان تولید می‌کردیم و امروز هزینه تولید برای همان محصول به ۲۰۰ تومان رسیده است. در حالی که قیمت فروش در هر دو زمان بر اساس قیمت های جهانی ۱۲۰ تومان بوده، این یعنی با این قیمت پنج سال قبل تولید کننده ۲۰ تومان سود می‌کرد اما حالا ۸۰ تومان ضرر می‌کند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با بیان این که معدن چندان نیاز دلاری در هزینه های جاری خود ندارد، اظهار کرد: صنایعی هستند که برای تولید نیاز به واردات مواد اولیه دارند که این قبیل واحد ها عمدتا از افزایش نرخ دلار چندان سودی نخواهند برد، چرا که سود و هزینه آنها ممکن است سر به سر ‌شود اما ماجرای معادن به ویژه سرب و روی متفاوت است، چرا که به سرزمین اصلی وصل هستند و نیاز تامین دلاری و خارجی بسیار کم است برای همین تاثیری که افزایش قیمت دلار بر این صنعت خواهد داشت، کاملا مثبت است.

صنعت سرب و روی فقط با ۳۰ درصد ظرفیت کار می‌کند.

حسین‌قلی با اشاره به مشکلاتی که فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی به ویژه سرب و روی دارند، عنوان کرد: در سال‌های قبل همه هزینه های داخلی رو به افزایش و قیمت های جهانی نیز به دلیل بحران جهانی معدن تا همین دو ماه پیش در حال افت بود که در ماه های گذشته کمی رشد داشته است و به خاطر شرایط بازار و گره هایی که وجود دارد کل صنعت سرب و روی با بیش از ۳۰ درصد ظرفیت خود کار نمی‌کنند.

رئیس کمیته سرب و روی خانه معدن درباره وضعیت تولید سرب و روی ایران گفت: ظرفیت نصب شده در صنایع سرب و روی ۴۵۰ هزار تن است که الآن بیش از ۱۵۰ هزار تن تولید نمی‌شود که عمده دلیل آن نبود مواد اولیه با قیمت مناسب و مسائلی است که پیش از این ذکر شد.

وی با انتقاد از سیاست هایی که جلوی تولید را سد می‌کند، ادامه داد: از جمله مشکلاتی که برای معادن ایجاد می‌شود ایرادهای بی‌جای محیط زیست و منابع طبیعی است. به عنوان مثال ۹۳ درصد از آب کشور در کشاورزی مصرف می‌شود اما اگر معادن که برای تولید نیاز به اب داشته باشند باید با عنواع مشکلات دست و پنجه نرم کنند یا جالب است بدانید که از کل وسعت کشور حدود هفت درصد مورد اکتشاف معدنی قرار گرفته که از این مقدار نیز فقط برای سه درصد پروانه بهره برداری صادر شده و از مجموع پروانه های صادر شده هم فقط یک درصد استخراج می‌شوند. حالا باید دید این مقدار فعالیت واقعا چقدر توان تخریب طبیعت را دارد.

حسین‌قلی ادامه داد: می بینیم که در خیلی از اوقات معادن برای کشیدن یک جاده یا یک معبر برای اینکه بتوانند از آن برای حمل و نقل و اکتشاف استفاده کنند با محیط زیست یا سازمان جنگل ها درگیر می‌شوند و عملا از تولید جا می‌مانند اما نکته تعجب آور این است در همین حال وقتی بهای آن جاده را پرداخت می‌شود، مشکل منابع طبیعی هم حل می‌شود.

این فعال حوزه معدن تنها راه اصلاح بازار را افزایش متوازن قیمت ارزهای خارجی دانست و گفت: اگر هر روز به طور مستمر به اندازه تفاوت نرخ تورم داخلی و نرخ تورم خارجی به قیمت دلار اضافه شود، مشکلی پیش نخواهد آمد و این معضلات نیز بر طرف می‌شود. ما این راه کار را به عنوان پیشنهاد به اتاق بازارگانی هم ارائه کردیم تا شاید بتوان از این بحران عبور کرد.

منبع: ماین نیوز

خبرهای مرتبط